Achtergronden bij het meten van energiegebruikbegin van de
              pagina

Je kunt het energiegebruik op verschillende manieren meten 
a) op het stopcontact, dmv een eenvoudige energiegebruikmeter of een PlugWise plug (PlugWise, e-manager, E-inzicht)
b) in de meterkast, d.m.v. een sensor op de meter die de pulsen of omwentelingen telt (Energomonitor, Wattcher, Youless)

gering gebruikLet hierbij op het aantal omwentelingen dat je meter per kWh maakt (C) en de meetinterval van de sensor.
Als C = 187,5 omw./kWh en de sensor meet elke 5 minuten, betekent dat het kleinste gemeten gebruik 64 W is. Als je minder gebruikt vertoont de grafiek afwisselend 0 W en 64 W.
Het gebruik wordt getoond in stappen van 64 W.  (zie grafiek: gebruik is 64, 128 of 192 W)

Als C = 1000 en de sensor meet elke 5 minuten dan is het kleinste gebruik 12 W.

c) in de meterkast, dmv clips op de stroomdraden (CurrentCost, Wattson, Flukso)
Door de clips kun je met kleinere resolutie meten, b.v. in stapjes van 2 W.
Om de clips aan te brengen moet de meterkast geopend worden. Vraag een installateur dit te doen. 

d) in de meterkast, met een slimme meter

- via de netwerkbeheerder (o.a. Enelogic, EnergieManagerOnline) meetwaarden per 15 min, de volgende dag

- via de P1 uitgang en een gateway (o.a. iungo, Plugwise Smile P1) meetwaarden direct
Kijk op de site van de Vereniging Eigen Huis voor informatie over de slimme meter
Op de site van Milieu Centraal staat ook een vergelijking van energieverbruiksmanagers.
Op PriceWise staat een artikel met de 8 beste energieverbruik-apps (nov 2018).

Als je zelf energie opwekt met zonnepanelen moet je opletten, omdat de draaispoelmeter dan ook terug kan draaien. Eenvoudige systemen zien geen verschil tussen gebruikte en opgewekte energie. Het systeem moet voorbereid zijn d.m.v. een extra sensor of clip die de opgewekte energie apart meet (Plugwise, Wattson Solar).

Overzicht eenvoudige energiemeters

Er zijn ook energiemeters om het energiegebruik van één apparaat te meten. Deze kun je in het stopcontact steken, tussen het apparaat en het net. Hiermee kan b.v. sluipverbruik worden opgespoord en het gebruik van koelkasten en wasmachines worden gecontroleerd.
Een uitgebreide test van verschillende energiemeters staat in hardwareinfo magazine #6 2008 uit 2008.
In maart 2011 heeft de consumentenbond een 6-tal meters getest.
Op de site van conrad.nl vind je een groot assortiment aan energiekostenmeters.

Energiegebruiksmanagers in de pers begin
                van de pagina

Inzicht

In augustus 2021 bleek bij onderzoek op de UT dat bepaalde op afstand bedienbare dimmers negatief gebruik kunnen geven op bepaalde slimme meters. In een interview met NRC, Ook een slimme meter kan zich vergissen. Die rekent de verkeerde kant uit legt promovendus Tom Hartman uit wat er aan de hand is. Zijn artikel is verschenen in Engineersonline, Geld verdienen met een slimme energiemeter. Bekijk ook zijn wetenschappelijke artikel met de titel Smart meters running backwards.

In Computer!Totaal van september 2020 staat een artikel over het inzichtelijk maken van je energiegebruik. Het vergelijkt Excel-sheets, energiemanagers, slimme stekkers, zelfbouw en andere maatregelen om je energiegebruik te beperken.

Op de website van ACM ConsuWijzer staat een artikel over slimme meters en privacy. Daar staat ook een privacy-checklist voor slimme meters.

In maart 2017 bleek bij onderzoek door de Universiteit Twente en de HvA dat bepaalde (oudere) types energiemeters in bepaalde gevallen verkeerde meetwaarden kunnen aangeven. De afwijking kan oplopen tot wel 600%. Het wetenschappelijke artikel met de titel "Static energy meter errors caused by conducted electromagnetic interference" van  van Frank Leferink ; Cees Keyer ; is gepubliceerd bij de IEEE. Op de site van Netbeheer Nederland staat een verklaring van André Jurjus, Directeur Netbeheer Nederland. Daar stond ook een lijst met de betreffende 'domme' meters.

In november 2016 stond het artikel Dom gebruik van de slimme meter in de Ingenieur. Waarom leidt de invoering van de slimme meter tot minder energiebesparing dan verwacht?

In mei 2016 schreef Bas Vermond een artikel in AdFormatie over de privacy-aspecten van slimme thermostaten: Slimme meters: het Trojaanse paard in de huiskamer?. Citaat: "Als het product gratis is, ben jij het product".

Slimme meters: het Trojaans paard in de huiskamer?
Slimme meters: het Trojaans paard in de huiskamer?

In januari 2015 bleek dat een aantal organisaties niet controleert of je daadwerkelijk op het adres woont, waarvan je slimme meter gegevens wilt inzien. Dat betekent dat een derde jouw slimme meter gevens kan opvragen. Z24: Slimme meter makkelijk af te lezen. (januari 2015)
De netbeheerders hebben inmiddels maatregelen tegen het misbruik aangekondigd.

Issue over privacy opgelost bron: Milieu Centraal

Eind januari werd bekend dat sommige energieverbruiksmanagers gevoelig waren voor persoonsverwisseling. Netbeheer Nederland heeft hierop bij alle diensten gecontroleerd of de verificatieprocedures in orde zijn. Daarbij bleek dat in drie van de 96 gecertificeerde partijen (ODA's; Onafhankelijke Diensten Aanbieders) de aanmeldingsprocedure onvoldoende waarborgen te hebben om te voorkomen dat derden gebruik maken van iemands verbruiksgegevens. Bij deze drie diensten zijn de aanmeldingsprocedures inmiddels aangepast.  (maart 2015)

Item bij vara kassa over slimme thermostaten: slimme thermostaat bespaart geen energie (december 2014)
Ze gaan erg ver door te stellen dat je elk jaar € 213,- kunt 'verdienen' door van energieleverancier te veranderen.
Als je dan een meerjarig contract afsluit 'verlies' je elk jaar € 213,-. ;-)

Bij VARA KASSA hebben ze een aantal energiemeters laten testen: Huis in kaart (mei 2014)

Op 15 april 2014 stond er een leuk artikel over energiemanagers op de website van de NRC (april 2014)

In het duurzame energie magazine heb ik een artikel geschreven over Energie monitoring systemen (november 2013)

Op Olino staat een pagina met praktijkervaringen met verschillende systemen: Stomme meter. (februari 2013)

Bij RTL Nieuws een artikel 'Energie slim meten is weten', over energiegebruiksmanagers (18 feb 2013)

Bij RTL EditieNL een uitzending over energiemanagers (3 januari 2013)


Milieu
            Centraal

  Energieverbruiksmanagers.nl begin van de
              pagina

Actueel overzicht van energieverbruiksmanagers.nl  Mileu Centraal

Tips voor keuze energieverbruiksmanager   bron: MilieuCentraal.nl 

  • Bedenk wat u wilt doen met de energieverbruiksmanager, en stem daarop uw keuze af. Zonde om een duur apparaat te kopen met functies die u niet gebruikt; ook jammer als u pas na aankoop ontdekt dat u een verbruiksmanager heeft die niet kan wat u nodig heeft.
  • Wilt u aan de slag met energie besparen in huis, dan komen de volgende opties waarschijnlijk van pas: weergave van gas- én elektriciteitsverbruik, aflezen op elk moment en inzicht in verbruik op dat moment en waar het aan op gaat, periodes vergelijken, opties voor streefverbruik en bespaardoelen, weergave die bij u past (display, internet of tablet).
  • Controleer voor aankoop of de verbruiksmanager van uw keuze is aan te sluiten op uw (slimme) gas- en elektriciteitsmeter. En check of de energiemeter beschikbaar is voor iedereen of alleen voor klanten van een bepaalde energiemaatschappij.
  • Heeft u eenmaal een energieverbruiksmanager in huis, kijk er dan regelmatig op zodat u een indruk krijgt van 'veel', 'normaal' en 'laag' verbruik. Kijk vervolgens wat er gebeurt als u energie bespaart, of als er juist veel energie nodig is, bijvoorbeeld tijdens vorst.